Wyposażenie i urządzanie wnętrz

Jak zaplanować funkcjonalne i ergonomiczne wnętrze kuchni?

Wygodna, funkcjonalna kuchnia to przestrzeń, w której możemy rozwijać swoje kulinarne pasje i spędzać czas z najbliższymi. Zaaranżowanie wnętrza stanowi jednak duże wyzwanie, zwłaszcza gdy dysponujemy ograniczonym metrażem lub po prostu nie wiemy, na co się zdecydować. Jak urządzić kuchnię funkcjonalnie? Czym należy się kierować? Przedstawiamy sprawdzone porady i podstawowe zasady, które z pewnością się przydadzą!

Funkcjonalna kuchnia – zasady

Niezależnie od tego, czy mieszkamy w przestronnym domu jednorodzinnym, czy urządzamy kuchnię w małym pomieszczeniu w bloku, możemy cieszyć się ergonomiczną i wygodną przestrzenią, w której gotowanie staje się prawdziwą przyjemnością. Wystarczy przestrzegać zasad dotyczących położenia sprzętów AGD oraz przestrzeni roboczej. Jak funkcjonalnie urządzić kuchnię? Jedną z podstawowych porad jest tzw. zasada trójkąta roboczego, zgodnie z którą zlewozmywak, kuchenka i lodówka powinny tworzyć wierzchołki trójkąta – wówczas praca w kuchni staje się wygodna, a przemieszczanie się pomiędzy poszczególnymi strefami jest łatwiejsze. Zasadę tę dobrze obrazuje przykład projektu Nela Soft. Ważne jest zachowanie odpowiedniej odległości pomiędzy sprzętami.

  • 120-210 cm odstępu między lodówką i zlewozmywakiem,
  • Min. 90 cm, optymalnie 120-210 cm odstępu między zlewozmywakiem i kuchenką,
  • 120-270 cm odstępu między lodówką i kuchenką.

Ergonomiczna kuchnia – zasada pięciu stref

Zagadnienie kuchennych stref warto rozszerzyć. W nowoczesnej, ergonomicznej kuchni powinniśmy uwzględnić pięć podstawowych przestrzeni roboczych. Niebagatelne znaczenie ma również ich kolejność, którą możemy określić mianem ciągu technologicznego. Żeby praca w kuchni była wygodna, powinniśmy zachować następujący układ zgodny z ruchem wskazówek zegara:

    strefa zapasów – lodówka, zamrażarka, spiżarnia, półki/kosze cargo z suchymi produktami,
  1. strefa przechowywania – szafki, w których trzymamy garnki, talerze i przybory kuchenne,
  2. strefa zmywania – zlewozmywak i zmywarka, a także kosz na odpadki,
  3. strefa przygotowywania – blat roboczy, wyspa kuchenna,
  4. strefa gotowania – kuchenka lub płyta indukcyjna, piekarnik, kuchenka mikrofalowa, okap.

Dzięki odpowiedniemu rozmieszczeniu sprzętów szybciej i sprawniej przygotujemy posiłki. Posłużmy się przykładem: kiedy chcemy ugotować obiad, najpierw kierujemy się do strefy zapasów (1), w której przechowujemy produkty spożywcze, a następnie sięgamy po garnek i nóż ze strefy przechowywania (2). W dalszej kolejności myjemy produkty, np. warzywa w strefie zmywania (3), a odpadki wyrzucamy do kosza. Kolejny krok to strefa przygotowania (4), w której obieramy, kroimy, doprawiamy itd. Ostatni etap to strefa gotowania (5).

Jak urządzić funkcjonalną kuchnię – układ szafek kuchennych

W zależności od metrażu kuchni oraz kształtu pomieszczenia możemy zdecydować się na następujące warianty:

  • Jeden rząd mebli – rozwiązanie, które może sprawdzić się w niewielkich kuchniach. W tym przypadku wszystkie sprzęty oraz blat roboczy znajdują się w jednej linii.
  • Dwa rzędy mebli, np. ustawionych naprzeciwko siebie.
  • Kuchnia w kształcie litery U – bardzo częsty wybór, w którym szafki znajdują się pod trzema ścianami. Żeby kuchnia była wygodna, najlepiej ustawić lodówkę i kuchenkę naprzeciwko siebie. Zlewozmywak i blat roboczy warto umieścić pod oknem, które zapewni optymalną ilość naturalnego światła.
  • Kuchnia w kształcie litery L – z układem jak w projekcie Jolanta II. W takim przypadku najlepiej umieścić lodówkę oraz zlewozmywak na jednej ścianie, a płytę i piekarnik na drugiej.
  • Jednorzędowa kuchnia z wyspą – wyspę można wykorzystać jako dodatkowy blat, umieścić w niej płytę indukcyjną lub zlewozmywak – jak w projekcie Oktawia X.

Funkcjonalna kuchnia – porady aranżacyjne

Układ i podział na strefy to nie wszystko – w nowoczesnej kuchni każdy element znajduje się pod ręką, a my możemy szybko odnaleźć nawet najrzadziej używane utensylia. Warto wyposażyć meble kuchenne w:

  • wysuwane kosze cargo – dzięki nim nie będziemy musieli „zanurzać się” we wnętrzu szafek w poszukiwaniu potrzebnych produktów,
  • systemy do szafek narożnych (typu magic corner) – umożliwiają wyjęcie naczyń lub sprzętów znajdujących się głęboko we wnętrzu szafki.
  • szuflady zamiast tradycyjnych zamykanych półek – pozwolą na wygodne przechowywanie talerzy lub garnków.

Jak zaprojektować funkcjonalną kuchnię – wybierz meble na zamówienie

Aranżacja nowoczesnej i wygodnej kuchni nie jest łatwa, a wyzwania mogą pojawić się na każdym etapie remontu. Jak urządzić ergonomiczną kuchnię? Jeśli inwestujemy w nowe meble i chcemy zmienić układ w pomieszczeniu, najlepiej zdać się na pomoc specjalistów, którzy przygotują projekt pod indywidualne zamówienie. Na podstawie metrażu kuchni, potrzeb inwestora oraz innych czynników stworzą przestrzeń, w której wszystkie sprzęty znajdą swoje miejsce. Wybór mebli na zamówienie pozwala też maksymalnie zagospodarować dostępną przestrzeń, co trudno uzyskać w przypadku mebli modułowych. Dzięki temu można uzyskać dokładnie taki efekt, jaki zaplanowaliśmy – funkcjonalną i ergonomiczną kuchnię.

Źródło tekstu: https://archidom.com.pl/blog/jak-zaplanowac-funkcjonalne-i-ergonomiczne-wnetrze-kuchni/