Zakupy Żywność

Barszcz biały i żurek – pyszne zupy na zakwasie z mąki

Więcej o zakwasie na żurek staropolski.

Ostatnio coraz rzadziej zjadamy obiady składające się z dwóch posiłków. Z powodu stałego braku czasu, a przez to potrzebę natychmiastowego nasycenia się, raz za razem rezygnujemy z zup, ograniczając się do posiłków uprzednio podawanych z reguły jako to większe danie. Lecz na wskroś polskie zupy, takie jak barszcz biały oraz żurek, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeżeli osobiście przygotowujemy je już tylko okazjonalnie, to cały czas stanowią one stałą pozycje w ofercie barów oraz restauracji z polską kuchnią, jak również są tradycyjnie serwowane w czasie spotkań bożonarodzeniowych i wielkanocnych.

Żurek to nie barszcz biały – Czy istnieje jedna kanoniczna receptura na barszcz biały i żurek?

Jeśli zapyta się obywatela polski o zupę gotowaną na zakwasie z mąki, to w okamgnieniu wymieni on albo barszcz biały albo żurek. Wiele osób często nie rozróżnia, że to dwa odmienne potrawy, używając tych nazw na zmianę. Tymczasem najczęściej żurek gotuje się na zakwasie z mąki żytniej, natomiast barszcz biały – z zakwasu na mące pszennej. To jednakże nie wszystko, co różni te zupy, jakkolwiek warto wyraźnie podkreślić, iż nie ma jednego kanonicznego przepisu na żurek i drugiego na barszcz biały. Kuchnia jest przecież sztuką, a każda kompozycja składników jest odbiciem wprawy kucharza oraz jego subiektywnych upodobań. Co jednak da się wyróżnić to fakt, że do barszczu białego zazwyczaj wkłada się więcej warzyw i grzybów. Barszcz zabiela się również najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu mącznego można zastosować sok kapusty kwaszonej albo z ogórków kiszonych. Z kolei z żurkiem sprawa jest nieco bardziej zagmatwana, ponieważ w ramach tej rodziny zup można wydzielić 3 warianty:
– niezbyt gęsty, lekki żurek, zabielany obficie śmietaną i doprawiany znaczną ilością majeranku, podaje się go przeważnie z chlebem i jajkiem;
– kwaśny, gęsty żur przygotowywany zwykle z dużą ilością ząbków czosnku, także na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kawałkami ziemniaków;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której pokrojone w kostkę kartofle gotuje się na zakwasie żytnim lub chlebowym.

Bazę na żur albo barszcz biały można kupić

Wykonanie zakwasu na wymienione wcześniej zupy nie jest skomplikowane, jednak nie zawsze pierwsza próba uwieńczona jest sukcesem. W internecie przeczytać można kilkanaście instrukcji, jak zrobić zakwas, którymi można się posłużyć. Używając jednakże domowy zakwas powinno się zaplanować przyrządzanie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Dlatego też, gdy chętka np. na żur najdzie was ni stąd, ni zowąd, warto wykorzystać gotowy zakwas, który sprzedawany jest w praktycznych butelkach, które wystarczają na ugotowanie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych stacjonarnych, jak i internetowych, bez trudu dostaniemy zakwasy z mąki pszennej oraz żytniej, na bazie których ugotujemy smaczny biały barszcz i żurek staropolski lub śląski.

Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]