Wszystko o zdrowiu Zakupy

Cechy soli kłodawskiej i himalajskiej

Nie szukaj już więcej! W tym miejscu zamówisz sól kłodawską.

Sól to składnik potrzebny do właściwego działania ludzkiego organizmu. Jakie zalety ma sól kłodawska oraz sól himalajska? Czemu należy stosować je podczas gotowania?

Zalety soli himalajskiej

Sól kuchenna to jedna z najważniejszych przypraw, która doskonale podkreśla smak jedzenia. Choć nadmierne wykorzystanie soli może mieć niepożądany wpływ na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie ilości (nie więcej niż 6 g w ciągu 24 godzin) są niezbędne dla poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, tj. w pierwiastek regulujący gospodarkę wodną i utrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest sól himalajska pochodząca ze złóż mających ok. 250 mln lat. Produkt ten zawiera masę cennych minerałów oraz pierwiastków, m.in. żelazo, magnez czy potas, a jednocześnie jest pozbawiony niebezpiecznych składników i zanieczyszczeń, takich jak trujące metale ciężkie. Sól himalajska świetnie podbija smak dań i jest dostępna zarówno w formie grubych, jak i drobnych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – wykorzystywana nie tylko w branży gastronomicznej

Sól kłodawska niejodowana z kolei to substancja o wysokim poziomie czystości – posiada ok. 97% NaCl i stanowi wspaniały do domowych kiszonek. Jest między innymi kopalnią wapnia, żelaza czy magnezu, czyli pierwiastków koniecznych do utrzymania pełni zdrowia. Niejodowana sól kłodawska pochodzi z kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie jest poddawana , toteż nie zatraca swoich własności i jest bez problemu przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest powszechnie wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.

Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]