Znajdź kapustę kiszoną na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Kapusta-kiszona/14.
Wyjątkowy smak białej kwaszonej kapusty jest niezaprzeczalnie częścią polskiej kultury kulinarnej. Jest ona składnikiem wielu dań i statystyczny Polak dość często gości ją na swoim stole. I bardzo dobrze, bo kiszona kapusta to niesłychanie zdrowa żywność.
Kiszona kapusta – czy powinno się spożywać?
Kapusta kwaszona, albo kiszona, bo te określenia stosuje się zamiennie, to jeden z tych wyrobów spożywczych, które powstało w wyniku szukania przez człowieka sposobu na kilkumiesięczne składowanie pokarmów. Cienko poszatkowane liście białej kapusty stają się zdatne do spożycia przez kilka miesięcy na skutek poddania działaniu fermentacji mlekowej. Kiedyś jedzenie kiszonej kapusty pozwalało dostarczyć organizmowi potrzebnych minerałów i witamin, których pozyskanie w chłodne miesiące było znacznie trudniejsze niż w dzisiejszych czasach. A warto zaznaczyć, iż kiszona kapusta posiada wiele substancji koniecznych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, witaminy A, a także witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz posiadającej m.in. właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. W kwaszonce tej znajdują się także inne konieczne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (np. B9, B6, B2). Dodatkowo, kiszona kapusta to źródło m.in. żelaza, błonnika pokarmowego oraz magnezu. Równocześnie to żywność nie dostarczająca wielu kalorii, dlatego rekomenduje się jej spożycie osobom trzymającym dietę.
Kapuśniak, kwaśnica, bigos – nie zaistniałyby bez kiszonej kapusty
Kwaszona kapusta na naszych talerzach spotykamy zarówno jako najważniejszy element dań, jak i jako przystawka do nich. Nieprzetworzoną przeważnie je się ją jako surówkę z marchwią lub cebulą, która pasuje do dań z kartofli oraz ryb, a sporadycznie na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To też składnik, który świetnie komponuje się z grzybami oraz mięsem, dlatego wykorzystuje się ją w farszu do łazanek, krokiecików czy pierogów. Naturalnie, bez kapusty kiszonej nie byłoby ukochanych polskich dań jak bigos, góralska kwaśnica bądź kapuśniak.
Właściwie każdy szef kuchni posiada swój przepis na kapustę kwaszoną, jednak współcześnie okazjonalnie przygotowuje się ją w mieszkaniu, ponieważ nie ma już potrzeby składowania pożywienia na okres zimy. Kiszoną kapustę w większych i niewielkich woreczkach bez trudu dostać można w każdym sklepie, a nawet można złożyć na nią zamówienie za pośrednictwem internetu. Wytwórcy mają w swojej ofercie również kapustę kiszoną z certyfikatem eko.
Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]