Wszystko o zdrowiu Zakupy Żywność

Czas polubić soki z kiszonych warzyw! Dowiedz się dlaczego warto.

Dowiedz się, gdzie kupić kiszony sok z buraka.

Od stuleci w rodzimej kuchni używa się kwaszonych warzyw. W ostatnich latach jednak notorycznie mówi się też o właściwościach prozdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, w szczególności z buraków i kapusty. To w zasadzie tzw. super żywność, która coraz częściej pojawia się na półkach marketów w sekcjach z żywnością eko.

Sok z kapusty kiszonej – składniki odżywcze oraz właściwości

Chyba większość z nas będąc dzieckiem pił sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie na własną rękę kisiły kapustę według rodzinnych przepisów, a po wykorzystaniu kapusty nierzadko przynosiły swoim wnukom szklaneczkę z sokiem, tłumacząc, że sok jest niezmiernie zdrowy, aczkolwiek bardzo cierpki. I miały rację! Sok z kiszonej kapusty to świetne źródło witamin! Ma on w składzie bardzo duże ilości witamin z grupy B, E, A oraz C, jak również liczne minerały, jak np. magnez, żelazo i cynk. Wiele osób ma trudności z przyzwyczajeniem się do cierpkiego posmaku tego soku, jednak zaleca się wypijać go systematycznie, gdyż działa on grzybo- i bakteriobójczo, eliminuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, eliminuje toksyny z organizmu i wspomaga trawienie, a to sprawia, iż może być pomocny w procesie odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić niedostatek kwasu askorbinowego, dzięki czemu zwiększa odporność organizmu i zapobiega przeziębieniom. Z uwagi na znajdujące się w nim żelazo sok z kiszonej kapusty poleca się także osobom cierpiącym na anemię. Oczywiście nawet tak zdrowego soku nie należy nadużywać – wystarczy wypijać maksymalnie 250 ml soku na dzień.

Sok z kiszonego buraka jest jednakowo prozdrowotny!

Sok z kiszonego buraka jest kolejnym popularnym sokiem, którego używamy od wieków w kuchni i który konsumujemy też jako zdrową przekąskę. Posiada on masę witamin i ma własności antyseptyczne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Sok ten wzmacnia odporność organizmu: dobroczynnie wpływa na przemianę materii, obniża poziom cholesterolu we krwi, a zarazem podnosi koncentrację. Chociaż buraki charakteryzują się dużą zawartością cukru, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego IG i może być spożywany przez cukrzyków. Nie zaleca się aczkolwiek jego spożycia paniom karmiącym piersią oraz w ciąży, a także osobom cierpiącym na schorzenia nerek lub reumatyzm.

Jeśli nie masz możliwości, żeby przygotować soki z kiszonych warzyw samemu, możesz zakupić je w ulubionym sklepie lub zamówić online na stronie producenta. Miej jednak na uwadze, że tego typu soki powinno się przechowywać w chłodzie.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]