Zakupy Żywność

Na kanapce, w zupie, jako dodatek do dań głównych – o ogórkach kiszonych

Potrzebujesz ogórków kiszonych w worku? Odwiedź tę stronę.

W zupie, na kanapce, w sałatce lub w formie dodatku do dania głównego – ogórki kwaszone w polskiej kuchni jemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, bo kiszonki są tak samo smakowite, co zdrowe.

Jak podkręcić smak ogórków kwaszonych

Ogórki kiszone to warzywa, które poddano procesowi fermentacji. Ich zrobienie jest bardzo proste. Używa się do tego beczek z drewna albo pojemnych kamiennych garnków, w których surowe ogórki wraz z przyprawami zalewa się wodą z solą. Później zostawia się pojemnik na przynajmniej dwa tygodnie w chłodziena tak długo, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje zawartość. Amatorzy niezbyt kwaśnych kiszonek mogą spożyć kwaszonkę już po kilku dniach – ogórki tego rodzaju zwiemy „małosolnymi”. W podstawowym przepisie do zalewy wraz z ogórkami wkłada się ząbki czosnku oraz koper, jednak walory smakowe ogórków kiszonych można podkręcić też innymi dodatkami, np. cząstkami papryki, liśćmi laurowymi albo pieprzem. Naturalnie nie wszyscy mają czas czy sporo miejsca w kuchni, aby osobiście zrobić takie kiszonki. Nie każdy dysponuje również piwnicą lub spiżarnią, w której może przechowywać przetwory w ogromnych ilościach. Nie znaczy to jednakże, iż trzeba zrezygnować z ogórków kwaszonych – zawsze możemy kupić je w sklepie na wagę lub w poręcznych opakowaniach, np. w workach foliowych czy też w kubełkach z rączką, które bez problemu zmieszczą się w lodówce.

Jakie składniki odżywcze i witaminy zawierają ogórki kwaszone?

Od setek lat znane jest przekonanie, iż sfermentowane warzywa zbawiennie oddziaływają na ludzki układ pokarmowy. Dzieje się tak, ponieważ razem z kiszonkami spożywamy dobroczynne kultury bakterii, które dobrze wpływają na florę przewodów pokarmowych i redukują ich pH, wspomagając w konsekwencji proces trawienia. Ale na tym nie koniec! Kwaszone ogórki nie mają wiele kalorii (to ledwie 12 kcal na 10 dag), a jednocześnie zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę A, C i E, jak również niemało minerałów potrzebnych do właściwego funkcjonowania organizmu, to przykładowo magnez, żelazo, wapń, fosfor i selen. A co z sokiem z ogórków kwaszonych? O ile uwielbiamy cierpkie smaki, zalecamy nie wyrzucać go po spożyciu kwaszonek. Lepiej dodać go do zupy ogórkowej bądź wypić, ponieważ w miarę kwaszenia witaminy przenikają po trosze do zalewy. Należy jednak zaznaczyć, na kwaszonki powinny uważać osoby z nadciśnieniem – w kiszonkach może znajdować się wszak znaczna ilość soli.

Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]